A vírusok olyan különleges élőlények, amelyek amellett, hogy nagyon aprók – apróbbak a sejteket megfertőző baktériumoknál – csak élő sejtekben, parazitaként tudnak létezni, szaporodni. Létszámukat tekintve a leggyakoribb organizmusok a Földön.
A vírusokat Dmitrij Ivanovszkij fedezte fel 1892-ben, az elnevezést – amely a latin virus, méreg szóból származik – Martinus Beijerincktől kapta 1898-ban.
A vírus nem táplálkozik, nem használ fel oxigént, nem választ ki salakanyagot. Egyetlen célja, hogy a fogékony sejteket megfertőzve szaporodjon.
Míg a baktériumok ellen több tucat különböző típusú antibiotikum létezik, addig a vírusok ellen ható mesterséges szerből alig néhány.
A jó hír, hogy a hagyományos fotiterápiában (gyógynövények általi gyógyítás) alkalmazott több gyógynövényről tudományosan is igazolták, hogy vírusellenes hatásúak.
Az előadásból többek között megtudhatod, melyek ezek gyógynövények, hogyan hatnak a vírusok ellen, így segítséget kapsz abban hogyan védheted magad a vírusfertőzésekkel szemben.

Előadó: Schleppné Dr. Käsz Edit