Személyiségtípusok 2. rész

Az előző cikkben röviden ismertettük a négy személyiségtípus jellemzőit. Ebben a cikkben a különböző típusok erősségeit taglaljuk több szempontból.

Szangvinikus személyiség erősségei:

Emberi kapcsolatai:

Nyíltsága könnyen barátkozóvá teszi. Bárhol bármilyen helyzetben képes beszélgetést kezdeményezni, ismerkedni, rengeteg barátja és ismerőse van. .A szangvinikus azon tulajdonsága, hogy mindig vidám a társaság középpontjává teszi. Érdekes, vicces történeteivel minden összejövetelt feldob. Mivel nem fél a szerepléstől kiválóan alkalmas rendezvények házigazda szerepére, megnyitására. Örök gyerek, így gyermekeinek barátai kedvelik.

Érzelmek:

Az alapvető derűlátása miatt könnyen lelkesedik minden iránt. Érzelmei hamar alakulnak ki és rövid ideig tartanak. Gyengéd, érzelem gazdag, öleléssel, csókkal üdvözli barátait. Igényli a testi érintkezést, ezért előszeretettel simogatja, érinti meg beszélgetőpartnerét.

Munka:

Mindenfajta tevékenységbe bekapcsolódik. Segítőkészsége és közvetlensége okán szinte bármit elvállal. Ötletgazdag, könnyen hoz új ötleteket, személyes varázsával rá tudja venni a többieket a megvalósításra. Az indításhoz jól ért, de a befejezéshez másokra van szüksége.

Környezete, öltözködése:

A szangvinikus környezete színes. Lakása, öltözködése, íróasztala nem nélkülözi a különleges mások számára akár giccsesnek mondott kiegészítőket, a meglepő színkombinációkat. Ne lepődjünk meg, ha íróasztalán (lakásában) rendetlenségnek látszó állapotot találunk. Vegyük tudomásul, hogy Ö így érzi jól magát! A szangvinikus szívesen hord figurás alsót, zoknit, nyakkendőt, különleges kiegészítőket.

Kommunikáció:

Közlékeny. Bármilyen vele vagy ismerősével történt eseményt – legyen az bármennyire kellemetlen vagy akár intim téma – a legnagyobb természetességgel meséli el. Sokszor kiszínezi a történteket. Minden érdekli, mindenről tudni akar. Megőrjítik a titkok, legyen az személyes titok vagy egy eldugott ajándék.

Időgazdálkodás:

Állandóan elfoglaltnak tűnik. Személyiségének spontán jellege megjelenik mindennapi tevékenységeiben is. Elfoglaltságait, programjait aktuális érzelmi állapotának megfelelően szervezi.

Melankolikus személyiség erősségei:

Emberi kapcsolatai:

A melankolikus befelé forduló személyiség. Csendes, kedveli a magányt. Óvatosan barátkozik, kisszámú, hűséges baráti köre van. Kapcsolataiban is idealista, a tökéleteset keresi. Rendszerességet igényel. Jó humorú, ami nem történetmesélésben, inkább frappáns, az adott helyzethez tökéletesen illeszkedő megjegyzéseiben érhető tetten.

Érzelmek:

Érzelmei – legyen az pozitív vagy negatív – lassan alakulnak ki és tartósan megmaradnak. Mélyen át tudja érezni mások helyzetét, őszintén aggódik. A befelé forduló alaptermészete miatt magában tépelődik, lelkében erős indulatok dúlhatnak.

Munka:

Csak néhány dologgal foglalkozik, amit elkezd, azt végigcsinálja. Szereti az önálló feladatokat, és jól tűri a monotonitást. A problémákat elemzi, épkézláb megoldásokat ad, a tevékenységét megtervezi, és céltudatosan végrehajtja. Jó kézügyességgel rendelkezik. Sok mérnök, tervező, természettudós, művész tartozik ebbe a típusba. Arisztotelész szerint: „minden lángelme melankolikus”. Elemző képességét felhasználva törődik minden olyan tényezővel, amin mások átsiklanak, pedig fontos lehet a tevékenység szempontjából.

Környezete, öltözködése:

Mindig a rendre törekszik. „Mindennek megvan a helye!” Íróasztalán, szekrényében, környezetében mindent katonás rendben, „elvágólag” helyezkedik el. Nem tud dolgozni, ha nincs minden a helyén. Az apróságoknak is nagy jelentőséget tulajdonít, legyen az egy szösz a beszélgetőpartnere ruháján, egy rosszul álló gallér, vagy a toalettpapír elhelyezkedése a tartóban. Jól öltözött, ápolt megjelenésű, színben és mintázatban tökéletesen illeszkedő a ruházata.

Kommunikáció:

Számára minden szónak fontos jelentősége van. Pontosan végiggondolja, mit miért mond illetve nem mond. Írásaiban is választékosan fogalmaz, kellő részletességgel ír, mindennek megvan a maga helye és logikája.

Időgazdálkodás:

Alaptulajdonságai (rendszeretet, céltudatosság, szervezettség, megbízhatóság) az idővel való gazdálkodásában is érezhető. A feladatainak elvégzéséhez akkor szeret hozzáfogni, amikor minden tudás, adat, információ, eszköz a rendelkezésére áll. Az előkészületekre sok időt szán, később a legkisebb részlettel is képes órákat eltölteni. Nem az számít, mennyi idő alatt végzi el a feladatot, inkább az, milyen jól. Szorgalmával, kitartásával, precizitásával senki nem veheti fel a versenyt.

Kolerikus személyiség erősségei

Emberi kapcsolatai:

Kifelé forduló személyisége miatt sok kapcsolatot tart fenn, viszont nem nagyon igényli a barátokat. A kolerikus a tipikus magányos harcos. Csapatban szívesen dolgozik, ha annak célja van. Egyenes gerinccel kiáll elvei mellett. Bárkit képes irányítani, mindig, mindenkinek megmondja, mit kell csinálni, hogyan oldható meg a problémája. Sokak példaképe.

Érzelmek:

Kitárulkozó, derűlátó, bizakodó személyiség, kevés érzelmi ingadozással. Nem bátortalanítja el a kritika, az érdektelenség. Dinamizmusát heves, tartós érzelmek táplálják, amelyeket sokszor ki is nyilvánít.

Munka:

Nem fogja vissza energiáit. Kitartó, amit elhatároz, azt mindenáron véghez is viszi. Céljait bárminél fontosabbnak tartja. Teljesítmény orientált. Nem tűri a hibákat és a lazsálást. „Első a munka, utána minden más.” Jó szervező, született vezető. Sok politikus és sportoló tartozik ebbe a személyiségtípusba.

Környezete, öltözködése:

Környezete és öltözködése a gyakorlatiasság jegyeit viseli magán. Nyíltsága és határozottsága okán kedveli az erős, parancsoló színeket, hölgyeknél sokszor erőteljes make-up figyelhető meg.

Kommunikáció:

Nyíltan kommunikál, világosan közli álláspontját. Akkor nyilvánul meg, ha biztosan tudja, hogy igaza van. Kommunikációjában is kiáll véleménye, elvei mellett. Határozott kommunikációja és szervezőképessége nagy segítség problémás helyzetekben.

Időgazdálkodás:

Energiája és határozottsága időgazdálkodásában is érezhető. A kolerikus számára fontosak a határidők de talán még fontosabb, hogy egy feladat minél előbb készüljön el. Ha ebben nem talál partnert, akkor megcsinálja ő, még azon az áron is, hogy haza kell vinnie a munkát Ő az, aki a cél érdekében képes 24 órából 25-öt dolgozni.

Flegmatikus személyiség erősségei

Emberi kapcsolatai:

Ez a típus az úgynevezett nagy kiegyenlítő. Lecsillapítja a szangvinikus „vadságát”, nem veszi túl komolyan a melankolikus aprólékosságát és nem lesz a kolerikus határozottságának áldozata. Vele a legkönnyebb kapcsolatban lenni, a legnagyszerűbb barát. Szereti a barátait, de egyedül is elvan. Minden helyzethez alkalmazkodik.

Érzelmek:

Kiegyensúlyozott érzelmek jellemzik, nincsenek erős kitörések. Ritkán esik kétségbe: „Nem kell mindent mellre szívni!” Akkor is megőrzi nyugalmát, ha szándékosan megpróbálják felingerelni. Senkit nem bánt meg, igyekszik elsimítani a konfliktusokat.

Munka:

Mindenkivel szót ért, van érzéke az ügyek irányítására. Dicsőségre nem tart igényt. Kevés dolog kelti fel mélyen az érdeklődését, de ami érdekli, azzal elmélyülten foglalkozik. Az őt érdeklő dolgokkal az átlagot meghaladó kitartással már-már megszállottsággal foglalkozik. Sok hosszútávfutó, sakkozó, gyűjtő tartozik ebbe a típusba.

Környezete, öltözködése:

Környezetében és öltözködésében semmi kirívó nincs. Visszafogott, laza amolyan „ahogy sikerül” stílust képvisel. Előfordul, hogy öltözködését többen hanyagnak, stílustalanak tartják, de őt – mind minden más – ez sem zavarja.

Kommunikáció:

Nem szívesen kommunikál, ha teheti, átadja másnak a szereplés lehetőségét. Ha neki kell beszélnie akkor komótosan, lassú és halkan beszél. Tökéletes hallgatóság. Kommunikációját a fanyar humor jellemzi.

Időgazdálkodás:

A konfliktusok elkerülése érdekében mindent elvállal, de tempója miatt gyakran kerül időzavarba, de ez őt egyáltalán nem zavarja. Tevékenyégét sokak szerint túlságosan lassan, sok időt igénybe véve végzi.

Összefoglalás:

A fenti erősségeink ismerete sokat segít abban, hogy tudjuk, mire vagyunk képesek, tudjuk, hogy az emberi kapcsolatainkban, munkákban mire tudunk építeni. Használjuk ki erősségeinket annak érdekében, hogy jobbak legyünk munkánkban és emberi kapcsolatainkban.

Természetesen az erősségek mellett minden személyiségtípusnak vannak gyengeségei amelyeket szintén ismernünk kell, hogy tudjuk mire kell figyelnünk, mit kell fejlesztenünk annak érdekében, hogy még jobbak legyünk emberi kapcsolatainkban, munkánkban.