1. rész

Állandóan azt halljuk, hogy támogassuk az immunrendszer működését, vagy hogy biztos legyengült az immunrendszerünk! Jó, de tulajdonképpen mi az immunrendszer és mi is alkotja? Hogyan működik? Mitől függ az immunrendszer működése, milyen folyamatok befolyásolják az immunrendszer működési hatékonyságát?

Mi az immunrendszer?

Immunrendszerünk kifinomult, összehangolt rendszer, amely megóv bennünket a betegségektől. Valahányszor testidegen behatoló kerül a szervezetbe áttörve a bőr, a nyálkahártya és a bélbaktériumok külső védelmi vonalait, működésbe lép.

Hogyan működik?

Testünk minden sejtje és molekulája visel a felületén egy jelet, amivel azonosítani tudja magát, mint testhez tartozót. Az idegen betolakodók más jelet viselnek. Az idegen jeleket, amelyek az immunrendszert riadóztatják, antigéneknek nevezzük. Az antigének elleni fegyvereink az antitestek, melyek összekapcsolódnak az antigénekkel, így előkészítik azokat a védekező sejtek által történő megsemmisítésre.

A védelem fő feladatait elvégző fehérvérsejtek három nagy csoportba oszthatók:

   • Falósejtek
   • T-limfociták
   • B-limfociták

A falósejtek két formáját különböztetjük meg, neutrofil granulociták és makrofágok. Feladatuk felismerni és felfalni az idegen jelet viselő betolakodókat, majd segítségül hívni a T-limfocitákat. Ezenkívül az apróbb idegen részecskéket, sejtmaradványokat és méreganyagokat is eltávolítják.

A T-limfociták irányítják a legfőbb védekezési folyamatokat. A T-indítósejtek felelősek a védelmi reakciók megindításáért. A T-fékezősejtek a védelmi reakciókat fékezik, ha azok túlságosan felgyorsulnak illetve leállítják ha már nincs szükség rá. A T-ölősejtek arra specializálódtak, hogy megsemmisítsék a rákos sejteket, illetve azokat, amelyekbe vírusok fészkelték be magukat.

A B-sejtek elsősorban a baktériumoktól védenek meg bennünket. A T-indítósejtek startjelére antitesteket termelnek, miután kapcsolatba kerültek a specifikus ellenséggel. Az antitest termelését a T-fékezősejtek állítják le jelzéseikkel.

A T és B sejtek együtt emlékezősejteket képeznek. Ezekben az immunrendszer által egyszer már legyőzött kórokozó jele tárolódik. Sajnos a náthát okozó vírusok változtatják a jelüket, így nem tudják ezeket felismerni.

Kétfajta immunitást különböztetünk meg:

Veleszületett immunitás

A velünk született védettség embrionális korban alakul ki. A gyermek megszületésekor négy genetikusan meghatározott immunológiai adottságot hordoz:

   • A fehérvérsejtek (leutociták) falóképessége (fagocitáló).
   • A gyomornedv sósavtartalmának baktericid (baktériumölő) hatása,
   • A bőr, a tápcsatorna, a légutak és a húgyutak nyálkahártyája, mint elsődleges védelmi vonal, védekező képessége.
   • A szervezetben képződő baktericid kémiai anyagok (pl. a nyálban található lizozim enzim, vagy a nyálkahártyákat védő properdin fehérjekomplex.) mennyisége és minősége

A velünk született immunitás nem igényel „tanulást”, vagyis a kórokozóval való előzetes találkozást. Ez azt jelenti, hogy nem specifikus a kórokozóval szemben. A természetes immunitást a fehérvérsejtek falósejtek csoportjába tartozó sejtek és a testnedvekben jelenlévő rendszerek alkotják.

Szerzett immunitás:

A szerzett immunitásra születésünk után teszünk szert természetes vagy mesterséges úton.

 • Természetesen szerzett immunitás

Ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszerünk aktiválódik. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi. Így, ha újbóli fertőzés történik az adott anyaggal, már egy felkészült immunrendszerrel találkozik, s a betegség lefolyása szinte tünetmentes lehet.

 • Mesterségesen szerzett immunitás

Vannak olyan betegségek, amik kijátsszák az immunrendszer működését, vagy olyan súlyosak, hogy a szervezet képtelen megbirkózni velük. Ilyenkor mesterséges immunitás kialakítása szükséges. Ennek eszköze a védőoltás. A védőoltás során vagy kész antitesteket juttatnak a szervezetbe, vagy legyengített kórokozókat, melyeket az immunrendszer könnyen legyőz; így a betegség tünetmentesen játszódik le, viszont a szervezet megjegyzi a kórokozókat, és később “erős” példányaik ellen is tud védekezni.

Az immunrendszer gyengítői:

Immunitásunk erőssége életkortól is függ. A gyermekek immunrendszere még fejletlen. Ötödik évtized után pedig csökken az immunrendszer működése. A környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás, a stressz, a krónikus gyulladások, különböző élvezeti cikkek, gyógyszerek gyengítik az immunrendszert.

Az immunrendszer erősítői:

Helyes táplálkozással, mennyiségben és minőségben megfelelő folyadék, vitamin, ásványi- és nyomelem, aminosav bevitellel támogatni tudjuk immunrendszerünk megfelelő működését. Fontos támogató lehet a mozgás, a pihentető alvás, a stressz kerülése.