Apró döntések – nagy hatások?

Sokszor, sok helyen halljuk, olvassuk hogy életünk döntések sorozata. Bármennyire is közhelynek hangzik ez így van. Természetesen nem mindig tudatosul, hogy “most egy döntést hoztam arról, hogy elmegyek ebédelni” csak egyszerűen elmegyünk ebédelni, vagy megnézzük az e-mail/facebook fiókunkat vagy felvesszük a telefont. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy dönthettünk volna másként, mert fel sem merül, hogy másként kellett volna dönteni. Pedig minden apró döntésünknek hosszú távon komoly hatása lehet.

Döntés

A döntéselmélet egy összetett terület, amely több szakterület – közgazdaság, matematika, jog, szociológia, pszichológia, filozófia – tudására építve segíti a döntéshozót (vezetést) a legjobb megoldás kiválasztásában.

Mi emberek “rutinból”, belső értékeink, habitusunk, személyiségünk főbb jellemzői alapján és nem tudományos alapon hozzuk meg döntéseinket. Miközben ezek a sokszor aprónak tűnő döntések ugyanolyan hatással vannak életünkre, mint a vállalatok jövőjére a tudományosan megalapozott döntések. A döntéseinknek – tűnjenek az adott pillanatban bármilyen jelentéktelennek – távoli hatásai lehetnek, távoli hatásai vannak.

Példák

Két példát szeretnék hozni azokról a területekről, amelyekben dolgozom. Az egyik a robotprogramozás. Képzeld el azt a feladatot amelyben a robotnak be kell járnia egy 50 cm oldalhosszúságú négyzetet. (Tudjuk, hogy a négyzet egyenlő oldalú téglalap, vagyis olyan sokszög, melynek négy egyenlő oldala és négy egyenlő, 90 fokos szöge van. :-)) Ideális esetben a robot pontosan 90 fokot fordul és a fordulások között egyenesen megy. A valóságban a robot a forduláskor nem pont 90 fokot fordul és a fordulások között sem halad egyenesen. Ebből – mint az alábbi ábrán is látható – az következik, hogy a mozgás elméleti és gyakorlati végpontja között jelentős eltérés lehet. Az a “döntés” hogy “nem pontosan 90 fokot fordulok és nem megyek egyenesen” a teljes mozgásra jelentős hatással bír még akkor is, ha rövid távon nem látszik ennek a “döntésnek” a hatása.

A másik az egészségmegőrzés. Az, hogy beveszek naponta jó minőségű vitamin készítményeket kis döntésnek tűnik. Ennek a két döntésnek – használok vitaminkészítményt és jó minőségű vitaminkészítményt használok – nem fogom érezni a közvetlen hatását, hiszen aki nem teszi ezt, ő sem fog holnap megbetegedni vagy összeesni az utcán. Viszont 10 – 20 – 30 – 50 év távlatában úgy gondolom óriási különbségek lehetnek, lesznek köztem és a “nem szedők” között.

Biztos vagyok benne, hogy a Te életedből a Te szakterületedből is tudsz példát mondani az apró döntések hosszú távú következményeire.

Mindennapi életünkben meghozott apró döntések befolyásolják emberei kapcsolatainkat, munkánkban elért sikereinket, ezek döntik el, hogy életünk végén arról beszélnek hogyan haltunk meg vagy arról hogyan éltünk!

Döntsd jól, hozz meg most hosszú távú döntéseket!